vrijdag 31 oktober 2014

Laatste papier van dit jaar

Al dit papier heb ik begin oktober al gemaakt, maar het kwam er maar niet van om het te posten op mijn blog. 

Omdat het de laatste keer zou zijn voor dit jaar wou ik toch nog eens iets speciaals maken. Ik haalde aspergeschillen uit de diepvries. Denk nu niet dat mijn diepvries vol schillen zit. Zeker niet. Deze aspergeschillen had ik in de lente voor dit doel ingevroren. 

Na het ontdooien heb ik de schillen even opgekookt. Dit om de vezels mooi soepel te maken. Zo een vel wordt niet geschept, maar eigenlijk een beetje gemetseld. 

Het schepraam wordt in een bad met water gelegd. De schillen op het gaas leggen en met een vork een beetje metselen tot je een mooi egaal vlak bekomt. 
Het vel koetsen op een dikke doek.
Lichtjes persen tussen de doeken en 2 planken. En het droogproces kan beginnen. Dat is iets waar je veel geduld moet mee hebben. Dikwijls de natte of nog vochtige doeken vervangen door droge. Afhankelijk van de temperatuur en/of de vochtigheid gebeurd het drogen afwisselend in open lucht, tussen de doeken of tussen de planken. Men moet er gewoon voor zorgen dat het vel niet krult of niet gaat beschimmelen. Want in beide gevallen is het voor de vuilbak.

En zo ziet het gedroogde vel eruit.
Hier toonde ik hoe ik wit papier maakte dit jaar. Ik heb toen een emmertje pulp bewaard om er dit mee te doen:

De rest van de aspergeschillen knipte ik in stukjes van ongeveer 3 cm en mengde deze in het emmertje pulp dat ik nog staan had. Ik maakte er dit hoopje mooi papier mee.Na het een nachtje in de pers te steken bleef er dit mooie pakje over.

Ik vind dit dus echt heel mooi papier!!! Zeker voor herhaling vatbaar!


Maar ook mijn voorraadje oranje heb ik toen nog aangevuld. De pulp voorspelde niet veel goeds. Het zag er een beetje te fel uit vond ik. Maar goed, afwachten was de boodschap. Want na het drogen ziet alles er veel lichter uit...

Maar toch, het resultaat van dag 1 kon mij niet bekoren. Heb de dag nadien een paar plukjes maïsbaarden bij de pulp gedaan. 

Dit was het resultaat van dag 2 , en dit is veel beter!!!Dit stapeltje is het resultaat van 2 dagen intensief papier scheppen.Ik ben zeer blij met mijn volledige nieuwe voorraad van dit jaar. Kan ik deze winter lekker veel mooie boekjes en kaarten maken. 

En een paar mensen blij maken met wat papier of iets wat ik er mee maakte. En geloof mij, dat is nog het leukste...

10 opmerkingen:

 1. Papier scheppen blijft een mooie hobby, omdat we papier als iets vanzelfsprekend vinden. Zo te lezen is het veel werk om iets moois te maken en ook veel wacht houden om ervoor te zorgen dat het niet mislukt. Maar kortom waw!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bekijk altijd met plezier jou blog, en vooral je geschept papier is super!
  Dat met aspergeschillen is echt bijzonder goed gelukt.
  Prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat bijzonder om van asperges papier te maken, heb ik nog nooit van gehoord maar wel heel erg leuk.. Ben benieuwd wat je gaat maken van al die mooie velletjes.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat bijzonder met aspergeschillen, Leuk hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat is het mooi geworden. En hoe verzin je het toch maar steeds weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat is het weer mooi geworden ...maar van asperges papier maken wel
  heel apart ....veel plezier ermee ...laat ons wel de creaties zien ..
  een fijne zondag morgen

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik blijf het een soort toveren vinden, dat prachtige papier dat jij steeds weer met allerlei materialen weet te maken. Wat een werk zit daar in. Ik vind het weer prachtig geworden, voor het papier met aspergestukjes. Wat doet een plukje maisbaard ook al veel op een stuk papier.
  Heel veel plezier met het verwerken van al dat mooie papier in mooie boekjes. Ik weet uit ervaring dat het heel leuk is om zo een boekje cadeau te krijgen :)

  lieve groet,
  Betsy
  Wolatelier DiAn

  BeantwoordenVerwijderen
 8. You are so creative Jeanine. The paper looks fantastic and I can just imagine what you will do with it.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor al de fijne berichtjes.

Groetjes,
Jeanine