vrijdag 20 november 2015

Collages van oude tijdschriften

Hier kunnen jullie weer even meekijken naar wat ik maakte op school in de lessen bewerken boekbekleding die ik momenteel volg.

We leerden verschillende collagetechnieken van Florent Rousseau. Deze Fransman heeft ook 2 boeken uitgebracht. "Reliure" en " Creation 1998 - 2008".

Ik hou het nu bij de collages met oude tijdschriften. De rest is voor een volgend berichtje.De gemakkelijkste manier om mee te beginnen is gewoon stroken scheuren en met een weerkerend patroon gewoon naast elkaar plakken.
Je kan ook met dezelfde tonen werken. Dit kan je ook in stroken, in uitgescheurde of geknipte willekeurige stukken of in vierkantjes, rechthoekjes enz...


Na het drogen, de meeste kleur wegnemen. Dit gebeurd heel voorzichtig met een vod met aceton.
Dan kan je de scheurranden en/of het geheel bijkleuren. En ten slotte fixeren of afwerken met lijm of boenwas.
Scheurranden afgewerkt met rode inkt en afgewerkt met boenwas.


Scheurranden bijgekleurd met grijze inkt en over het geheel gegaan met verdunde rode inkt. Afgewerkt met boenwas. Bij dit kreeg ik van de juf terecht te horen dat ik te veel kleur had weggenomen waardoor er te weinig contrast in het geheel zit. Scheurranden bijgekleurd met grijze inkt. Afgewerkt met boenwas.Scheurranden bijgekleurd met bruine bister en over het geheel gegaan met gele bister. Afgewerkt met bruine boenwas.Scheurranden bijgekleurd met grijze inkt. Afgewerkt met plastieklijm. In de nog niet helemaal opgedroogde lijm, rode accenten aangebracht. Hier kreeg ik te horen dat er mooie kleurenpatronen inzitten. Scheurranden bijgekleurd met bruine bister. Afgewerkt met plastieklijm. In de nog niet helemaal opgedroogde lijm, rode accenten aangebracht. 
Afgewerkt met boenwas. Hier was mijn idee goed, maar de gele accenten zijn te groot. Ik moest de vierkantjes in 4 gesneden hebben en zo hele kleine accentjes aangebracht hebben. Weer een terechte opmerking. Ik vind dit zelf het minst mooie van al degene die ik maakte. 

Hier heb ik al mijn knipsels met zo een schaar voor het kaartenmaken al de hoekjes rond gemaakt. Door er met de aceton over te gaan zie je al de onderliggende stukjes erdoor komen. Is echt mooi vind ik. Afgewerkt met boenwas. Kreeg  tussendoor de opmerking dat er nog storende elementen tussen zaten. Nog heel wat stukjes bijgeplakt toen. En toen het af was zei de juf dat het echt heel mooi was. Dat de verschillende blauwtinten mooi afgewisseld en verdeelt waren, en dat alles mooi in elkaar vloeide. 

En dit zijn dus allemaal dingen die normaal gezien moeten dienen om een boek mee te bekleden. Maar of ik ze ooit allemaal ga gebruiken daarvoor???? 

De foto's van mijn volgende werkjes zitten al klaar om gepost te worden. Ook hele mooie en weer helemaal anders... 

6 opmerkingen:

 1. Jouw uitleg is zo goed dat we haast zelf aan de slag kunnen.
  Mooi werk!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Knap!!!
  Dat je daar steeds ook het geduld voor hebt.
  Die onderste is inderdaad de mooiste van de reeks, maar de andere zijn ook allemaal goed gelukt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fraai werk! "Bijna " niets is leuker dan collages maken! Mijn favorite techniek . Ben er ook mee bezig voor de Kerstkaarten!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. These are really cool and interesting - love the colours. I would love to see the real thing. Nice work.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk die verschillende technieken... krijg je verrassende collages van..

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk idee. Ik ga zo met een vriendin een boekje maken, en wellicht maken we een kaft zoals jij hier beschreven hebt. Bedankt voor het delen.
  Lieve groeten.

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor al de fijne berichtjes.

Groetjes,
Jeanine