zondag 4 oktober 2015

Kleuren mengen

De cursus die ik volg is nu al een paar weken bezig. Ik begin mijn draai daar te vinden en de medecursisten beter te kennen. 

Het is een module van de cursus boekbinden en noemt "Bewerken boekbekleding". Er zullen veel technieken aan bod komen. Echt dingen waarvan ik al lang eens perfect wilde weten hoe het allemaal in zijn werk gaat. 

Heel veel soorten marmers komen aan bod. Collagetechnieken, batikken, chromekote, dripping en monoprint.

Alles wordt in een theorieles haarfijn uitgelegd. Daarna mogen we de techniek toepassen. Sommige technieken zullen zeer uitgebreid zijn en over meerdere weken verdeeld worden.

Dit is mijn eerste werkstuk. Nu zullen jullie denken: Wat is dat? Wel, dat ga ik jullie haarfijn uitleggen.

De eerste theorieles was kleurenstudie. Daar begin je met de primaire kleuren, de secundaire kleuren, het mengen enz.... Nu weet ik veel van kleurmengen. Heb dat nog allemaal geleerd in mijn schooltijd. Maar van gekleurd grijs had ik dus nog nooit gehoord. 

Iedereen weet, als je allerlei kleuren gewoon samengiet, daar kan je nooit een muur mee verven, want het resultaat is een vuile kakikleur. Dat noemt dus doodgrijs. Doe je bij dat doodgrijs wit, dan krijg je gekleurdgrijs. De opdracht was: Neem eenzelfde hoeveelheid verf van 2 van de 3 hoofdkleuren. Doe daar telkens een klein beetje bij van de andere kleur tot je dezelfde kleur bekomt. 

Ik nam blauw (cyaan) en rood (magenta). En dit zijn mijn strookjes voor mijn kleurenkaart. Ik had 40 stappen.


Maar als jullie goed kijken, zal je zien dat ik 2 foutjes maakte. Bij het rood, vergat ik nr. 8 en 36 te verven. Een stap terugkeren kan niet. Dus liet ik gewoon die 2 stappen ertussen uit. En geef nu toe, het verschil is telkens zo miniem dat het zeker niet opvalt.  

We mochten zelf de grootte van onze kaartjes bepalen. Sommige verfden een redelijk groot blad en maakten er dan een boekje van, maar dan met veel minder tussenstappen.

Ik zat met een waaier in mijn hoofd.... 

Ik knipte van mijn strookjes een soort driehoekjes en maakte er dit van.Het was lang geleden dat ik nog met lat en passer zo nauwkeurig moeten werken had. Dat verleer je niet, maar toch zou ik gebuisd zijn als dit een examentekening was. Vraag mij niet hoe het komt, maar dit had ik over....
Deze oefening kan je dus ook toepassen met de 3 hoofdkleuren samen: cyaan, magenta en primair geel. Maar wij mochten gewoon bij de eindkleur (het kleur nr 40 waar het bij het bovenste en onderste strookje hetzelfde is), de 3e kleur (in mijn geval was dat primair geel) in eenzelfde hoeveelheid toevoegen. Dan krijg je doodgrijs. Daar dus wit bijdoen om gekleurdgrijs te krijgen. 

En met gekleurd grijs moesten we een kleurenpallet maken. Gelijk welke kleur je bij dat gekleurdgrijs doet, al deze verkregen kleuren passen altijd tezamen. En echt waar, ik ben overtuigd. Was een zeer terechte oefening. Als je met een kleurenpallet werkt die allemaal afgeleid zijn van hetzelfde gekleurdgrijs, krijg je altijd een heel mooi harmonieus geheel. Naar het schijnt werken alle grote schilders altijd met geleurdgrijs om hun kleurenpallet samen te stellen. Dat wist ik dus echt niet. 

Ik mengde naar hartenlust en verfde maar reepjes papier. Ik knipte er al deze mooie blokjes van.En deze mozaïek is het resultaat. Volgens de juf kan ik dit inscannen, vergroten en laten afdrukken op kwaliteitspapier. Dan zou ik al een eerste vel hebben om een boek mee te bekleden.

Onze lerares is Margareta Lembregts. Juf Greet. Een heel vriendelijke lieve vrouw. Echt heel veel vak-, materiaal en achtergrondkennis heeft ze. Die ze boeiend naar ons overbrengt. 

Echt een cursus waar ik wekelijks naar uitkijk. De volgende les zal gaan over: Sumi na gashi.

9 opmerkingen:

 1. Klinkt heel boeiend.
  Fijn dat je het zo naar je zin hebt en dat je nog steeds bijleert.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeanine, wat een toeval! Ik krijg ook lees van Greet maar op maandagnamiddag voor creatief boekbinden. Maar ik zou ook heel graag de lessen die jij volgt ook later eens doen. Inderdaad een super toffe lerares!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lijkt me toch niet zo gemakkelijk allemaal, maar wel leuk en succes verder!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gaaf hoor dat spelen met kleur en leuk te zien hoeveel kleuren je krijgt door een klein beetje te mengen... Lijkt me een leerzame cursus.

  Lieve groet,dinah

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeanine, dat ziet er allemaal heel moeilijk uit. Blij dat je een leuke cursus hebt gevonden en deze is iets echt helemaal voor jou. Vind de waaier alvast prachtig en benieuwd wat er nog meer zal volgen.
  Groetjes,
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is zeker een boeiende cursus.Wel ingewikkeld toch ? Maar jou gaat het uitstekend af,vooral die puntjes zien er prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een leuke cursus. Ik vind je waaier super mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ben volledig akkoord met jou Jeanine. Ik heb verleden week ook les gehad in kleuren mengen en gekleurd grijs maken. Het is zeker heel interessant om dit te weten omdat je zo een mooi kleurenpalet kan samenstellen. veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor al de fijne berichtjes.

Groetjes,
Jeanine