donderdag 26 november 2015

De Albert Heijn tas

Dit hadden jullie nog van mij te goed.





Ik haakte ze deze zomer al, maar had ze jullie nog niet laten zien. Een echte rage was het deze zomer. Iedereen haakte ze, dus kon ik niet achterblijven. 

Ik had van een vriendin een paar bolletjes dik haakkatoen (Catania grande) gekregen voor mijn verjaardag, en die waren daar heel bruikbaar voor. Ik heb echt niet veel moeten bijhalen. 

Mij kennende laat de afwerking altijd wel een beetje op zich wachten. Het werd dus eind van de zomer tegen dat de tas af was.

Omdat de tassen bij Albert Heijn uitverkocht waren ging ik er eentje halen bij Intratuin. Maar dit waren precies dezelfde. 

Het was echt prettig haken met het dik katoen. En het ging ook vlug vooruit. Bovenaan moest het afgewerkt worden met de kreeftensteek. Deze had ik nog nooit gebruikt. Is gewoon een vaste, maar in de verkeerde richting. Weer iets dat ik bijkan, en een mooie rand om eens bij iets anders te gebruiken. 



Om ze nog wat op te smukken heb ik als fantasie een sluiting erop gezet. Zal wel niet echt gebruikt worden als sluiting, maar vind het toch leuk zo met die toffe knoop bij die ik vond in de knopendoos die net van iemand gekregen had. 











En zoals jullie kunnen zien, gebruikte ik echt heel veel kleurtjes. 




Toen de tas af was, vond ik op Pinterest een foto van iemand die er pootjes opgezet had. Dus nog eens in diezelfde knopendoos (schattendoos) gaan zoeken, en ja hoor net wat ik zocht 6 stuks...



Het opnaaien was heel wat minder. Echt een gevecht. Maar ze staan eraan. Of dat nu echt de bodem gaat beschermen weet ik niet. Maar baad het niet, dan schaad het niet. 

Ik ben heeeel blij met mijn tas. Overal waar ik ga, het handwerknamiddagje, het hobbyclubje en de school op dinsdagnamiddag. Overal gebruik ik ik ze. En overal vinden ze mijn tas heel mooi. Sommigen kunnen niet geloven dat ik ze zelf haakte. Maar ja, iemand die zelf handwerkt weet wel wat voor mooie dingen je zelf kan maken....


Voor wie ze nog wil maken: hier vind je de beschrijving.

vrijdag 20 november 2015

Collages van oude tijdschriften

Hier kunnen jullie weer even meekijken naar wat ik maakte op school in de lessen bewerken boekbekleding die ik momenteel volg.

We leerden verschillende collagetechnieken van Florent Rousseau. Deze Fransman heeft ook 2 boeken uitgebracht. "Reliure" en " Creation 1998 - 2008".

Ik hou het nu bij de collages met oude tijdschriften. De rest is voor een volgend berichtje.















De gemakkelijkste manier om mee te beginnen is gewoon stroken scheuren en met een weerkerend patroon gewoon naast elkaar plakken.
Je kan ook met dezelfde tonen werken. Dit kan je ook in stroken, in uitgescheurde of geknipte willekeurige stukken of in vierkantjes, rechthoekjes enz...


Na het drogen, de meeste kleur wegnemen. Dit gebeurd heel voorzichtig met een vod met aceton.
Dan kan je de scheurranden en/of het geheel bijkleuren. En ten slotte fixeren of afwerken met lijm of boenwas.








Scheurranden afgewerkt met rode inkt en afgewerkt met boenwas.










Scheurranden bijgekleurd met grijze inkt en over het geheel gegaan met verdunde rode inkt. Afgewerkt met boenwas. Bij dit kreeg ik van de juf terecht te horen dat ik te veel kleur had weggenomen waardoor er te weinig contrast in het geheel zit. 











Scheurranden bijgekleurd met grijze inkt. Afgewerkt met boenwas.











Scheurranden bijgekleurd met bruine bister en over het geheel gegaan met gele bister. Afgewerkt met bruine boenwas.











Scheurranden bijgekleurd met grijze inkt. Afgewerkt met plastieklijm. In de nog niet helemaal opgedroogde lijm, rode accenten aangebracht. Hier kreeg ik te horen dat er mooie kleurenpatronen inzitten. 











Scheurranden bijgekleurd met bruine bister. Afgewerkt met plastieklijm. In de nog niet helemaal opgedroogde lijm, rode accenten aangebracht. 












Afgewerkt met boenwas. Hier was mijn idee goed, maar de gele accenten zijn te groot. Ik moest de vierkantjes in 4 gesneden hebben en zo hele kleine accentjes aangebracht hebben. Weer een terechte opmerking. Ik vind dit zelf het minst mooie van al degene die ik maakte. 





Hier heb ik al mijn knipsels met zo een schaar voor het kaartenmaken al de hoekjes rond gemaakt. Door er met de aceton over te gaan zie je al de onderliggende stukjes erdoor komen. Is echt mooi vind ik. Afgewerkt met boenwas. Kreeg  tussendoor de opmerking dat er nog storende elementen tussen zaten. Nog heel wat stukjes bijgeplakt toen. En toen het af was zei de juf dat het echt heel mooi was. Dat de verschillende blauwtinten mooi afgewisseld en verdeelt waren, en dat alles mooi in elkaar vloeide. 

En dit zijn dus allemaal dingen die normaal gezien moeten dienen om een boek mee te bekleden. Maar of ik ze ooit allemaal ga gebruiken daarvoor???? 

De foto's van mijn volgende werkjes zitten al klaar om gepost te worden. Ook hele mooie en weer helemaal anders... 

zaterdag 14 november 2015

Vrede voor Parijs!

















Er zijn geen woorden voor wat daar gebeurde. 
Veel sterkte voor de familie en vrienden van de slachtoffers. 

Ben dankbaar dat al mijn familieleden die daar 20 km vandaan wonen veilig thuis zaten.

donderdag 5 november 2015

Armbreien

Gisteren bij Femma in een nabijgelegen dorp een workshopje armbreien gevolgd. We hebben een hele mooie sjaal gemaakt. En hij is ook nog lekker warm.



Het was eigenlijk een namiddag voor de oma's met hun kleinkind. Er waren toch 5 meisjes meegekomen met oma. En zoals altijd, zijn kinderen daar veel vlugger mee weg dan de volwassenen.

De meeste maakten een sjaal die je 2 maal kon ronddoen. Maar ik had een bol garen van 200 gram en vond het zot om weer een restje over te hebben. Daarom heb ik al het garen opgebruikt en kan ik hem 3 keer ronddoen. 




Vind hem heel mooi zo. Mooi dik en lekker warm. Denk dat ik deze veel zal dragen deze winter. 

Zo ziet armbreien eruit. Hoe dikker je pols hoe groter de steken. Bij de kinderen waren de steken dus veel fijner. 



Armbreien is helemaal niet moeilijk. Wie het wil proberen: hier vind je een duidelijk filmpje. En op een halfuurtje heb je de sjaal af. Dus veel tijd kruipt er ook niet in. En je hoeft het niet persé met dik garen te doen. Met fijner garen en een dubbele draad is het even mooi.